Konec Einsteinovy teorie relativity? V žádném případě ne!

21. 11. 2011 16:14:58
Media neustále přežvykují zprávu vědců-fyziků o neutrinech rychlejších světla s dodatkem, že potvrzením této informace dalšími pokusy na jiných přístrojích, bude Einsteinova teorie relativity rozbita. Uvědomme si skutečnost, že Einstein postuloval svou teorii na základě předpokladu, že nejrychlejší jsou ve vakuu fotony a potažmo elektromagnetické záření, což bylo různými měřeními bezpečně prokázáno.

V případě, že se nakonec potvrdí správnost dosavadních výpočtů o mionových neutrinech, které přesahují rychlost světla, vyvolá možná tento fakt i otázku, zda-li se nepohybují již mimo vakuum, podle scifistů v tzv. hyperprostoru.

Vzpomeňme v této souvislosti úsilí teoretických fyziků, kteří při svém bádání zcela nevylučují možnost objevu tzv. tachyonů, tedy částic rychlejších než světlo. Přitom vyslovili předpoklad, že tyto hypotetické částice se pohybují v antiprostoru, s jinými zákony plynutí času (v opačném směru než v naší dimenzi), odlišnými formami hmoty a energie. Vždyť dnes tolika fyziky diskutovaná existence tzv. temné hmoty a tmavé energie, byla by ve 20. letech minulého století považována za čirou fantazii. O existenci temné hmoty poprvé referoval už v roce 1933 švýcarsko-americký astronom Fritz Zwicky, který narazil na nesrovnalosti při studiu rotací galaxií. Byla vyslovena domněnka, že při rozšiřování vesmíru temná hmota svou supergravitací drží galaxie pohromadě, aby se nerozlétly. Tmavé energii je dávána oproti tomu odpovědnost za rozpínání vesmíru.

Takže možnost objevu nám skrytého prostoru, kterým „létají“ neutrina a další dosud nezjištěné částice, nezní v souvislostech s temnou hmotou a energií tak „šíleně“, jak by se některým vědcům dosud zdálo.

Již před 15 lety, na podzim 1996, jsem v sérii článků v jistém společenském časopise jako odpověď náboženským blouznivcům o blížícím se konci světa v roce 2012 mimo jiné napsal: „Žijeme v bouřlivé době blížící se apokalypsy. Nikoliv však zániku světa, jak to chápou náboženští sektáři, ale konce současných neměnných dogmat, zakonzervovaných představ a fyzikálních a jiných konstant.“

Exitus světa 21. prosince 2012 nebo jindy tedy neočekávejme a zůstaňme v naprostém klidu. Pokud nastane něčeho konec, tak tedy jen našich dosavadních představ o světě. Jak víme, jednou z takových fyzikálních představ byla neotřesitelná víra, že ve vesmíru neexistují vyšší rychlosti než je rychlost elektromagnetického záření a světla, daná Einsteinovou rovnicí E = mc². Teď se rýsuje možnost rychlostí ještě vyšších. Ale přesto ani v případě potvrzení současných měření rychlosti mionových neutrin nemusí to znamenat popření teorie relativity. Byl okamžik, kdy po přijetí rovnice E = mc² si někteří vědci mysleli, že můžeme starého dobrého Newtona odložit jako obnošené šaty do skříně. Pak však při střízlivém uvažování naznali, že v našem světě poměrně malých energií a rychlostí docela dobře vystačíme s Newtonovým gravitačním zákonem a Einsteina si ponecháme pro rychlosti blížící se rychlosti světla. Podobná situace může prosto nastat i v současnosti, kdy vakuum může limitovat rychlost světla jako nejvyšší. Ale pokud existuje prostor mimo vakuum, kde je psáno, že právě tam jsou energie a rychlosti z našeho hlediska nepředstavitelné?

A tak vyčkejme časů příštích a nemávejme zamítavě rukou nad možností nových objevů nejen ve fyzice, ale i v dalších přírodních vědách....

Autor: Emil Sedmík | pondělí 21.11.2011 16:14 | karma článku: 16.55 | přečteno: 1293x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 120 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1035
Dr.h.c. Mgr. Emil Sedmík, filozof a spisovatel - další podrobnosti najdete na serveru Osobnosti.cz -webová stránka www.osobnosti.cz, anebo ve vyhledávači (např. Google) napíšete a "zakliknete" autorovo jméno a příjmení. Jeho jméno je rovněž uvedeno v Seznamu českých spisovatelů internetové encyklopedie Wikipedie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...