Emil Sedmík

Univerzalistická filozofie existence

Náš svět je chápán, jak známo, v zásadě dvěma protichůdnými názory : idealistickým a materialistickým pojetím existence. Naskýtá se otázka, který je správný a který špatný. Odpověď z pohledu univerzalistické (nebo univerzální) filozofie existence zní: oba názory se vzájemně nevylučují, ale platí současně oba. Jak je to možné? Odpověď není nikterak jednoduchá a vyžaduje osobnosti, přístupné filozofickému myšlení všeho, co se děje kolem nás a v nás. Kdo zastává náhled, že existuje jako prvotní hmota a druhotná vědomí, má i nemá pravdu. Jsme totiž obklopeni materiálnem, které můžeme vnímat smysly, kdežto vědomí a jeho průvodní jevy se nám jeví zprostředkovaně jako výtvor, produkt živé hmoty. Přitom vědomí má vlastně energetickou podstatu, což je také materie v dynamické podobě.

15.9.2009 v 20:59 | Karma článku: 15.38 | Přečteno: 1775 | Diskuse

Emil Sedmík

Duch Michaela Jacksona nebo jeho hologram?

Nechci brát fanouškům Michaela Jacksona iluzi, že kamera televize CNNnasnímala jeho ducha, ale nabízí se mnohem prozaičtější, i když pro vědce rovněž fantastické tvrzení.

10.7.2009 v 16:30 | Karma článku: 9.89 | Přečteno: 1651 | Diskuse

Emil Sedmík

Nad knihou Objasněné záhady světa (Vesmír jako velké divadlo)

Nakladatelství FONTÁNA Olomouc vydalo v červenci 2005 mou knihu Objasněné záhady světa (Vesmír jako velké divadlo). Je to duchovně pojatá práce, zahrnující univerzální filozofii existence a dále ezoteriku, včetně mnoha konkrétních případů hraničních jevů. Dozvíme se mimo jiné, že s magií se setkáváme nejen v pohádkách a fantasy příbězích, ale i v našem běžném životě. Kdosi moudrý prohlásil, že magické projevy jsou vlastně demonstrací dosud nepoznaných přírodních zákonů. V úvodních pasážích knihy je názorná ukázka „magického“ působení člověka na přírodu, o čemž se může přesvědčit každý z nás. Více však neprozradím, uvidíte po jejím přečtení „na vlastní oči“, budete-li mít zájem si vše vyzkoušet. Uveřejnil jsem v letech 1995 až 2002 celou řadu „záhadologických“ článků i povídek v českých časopisech, zabývajících se touto tématikou.

29.7.2008 v 0:00 | Karma článku: 9.23 | Přečteno: 2106 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1035
Dr.h.c. Mgr. Emil Sedmík, filozof a spisovatel - další podrobnosti najdete na serveru Osobnosti.cz -webová stránka www.osobnosti.cz, anebo ve vyhledávači (např. Google) napíšete a "zakliknete" autorovo jméno a příjmení. Jeho jméno je rovněž uvedeno v Seznamu českých spisovatelů internetové encyklopedie Wikipedie.